CZ / EN
Právě čtete: Připravujeme: Young & Short: CO BY, KDYBY?
Sdílet:
24. 5. 2024

Připravujeme: Young & Short: CO BY, KDYBY?

Filmy nejen pro své vrstevníky každý rok vybírají mladí lidé ve věkové kategorii 12 – 14 let. Ti svou generaci vystihli pěti vybranými krátkými filmy, které vyberali z toho nejlepšího, co současná evropská krátkometrážní kinematografie pro mládež nabídla. Pásmo Young & Short poté slouží k distribuci do českých kin a škol, kterým nejenže nabídneme kvalitní filmový zážitek, ale také speciálně vytvořený program s lektorskými úvody, diskuzemi, zajímavými hosty nebo workshopy. 

 

YOUNG & SHORT: CO BY, KDYBY?

 

Tragikomická animovaná bajka o energetické nenasytnosti, vizuálně strhující dokument o migrujících mrožích, sociální drama o hledání identity, napínavá severská detektivka i roztomilý animák o Edgarovi a jeho krávě. Pásmo YOUNG & SHORT pro mladé diváky ve věku 12 - 14 let nabízí to nejlepší z evropských filmových festivalů a představuje pět krátkých filmů z Holandska, Velké Británie, Dánska, Švédska a České republiky. Animované, dokumentární i hrané snímky zkoumají témata zásadní pro nejmladší generaci a zároveň nabízí rozmanitý exkurz do různých filmových žánrů a tvůrčích přístupů. Filmy do distribučního pásma vybrali mladí porotci rovněž ve věku 12 až 14 let v rámci první fáze projektu YOUNG & SHORT.

 

JMENUJI SE EDGAR A MÁM KRÁVU (r. Filip Diviak, Česko, Slovensko, 2023, 7 minut)

Edgar je naivní ale hodný starý mládenec. Má rád rychlá auta a svoji mámu. A taky rád jí, a proto se vydá na výlet do továrny na jídlo. Tam ho nepřekonatelně okouzlí právě narozené tele, které si okamžitě nastěhuje do malého bytu v paneláku. Tele se rychle promění v krávu a rozbije, na co přijde. Dramatické soužití je dlouhodobě neudržitelné a žádá si radikální řešení, na které do té doby Edgar ani nepomyslel. Odevzdanému Edgarovi v krátkém animovaném snímku Filipa Diviaka propůjčil svůj hlas skvělý Vladimír Javorský.

 

POČKEJ (r. Martin Jenefeldt, Švédsko, 2023, 11 minut)

Co by člověk pro druhého neudělal. Navíc když je čerstvě zamilovaný. Mladá Sofia za dramatických okolností rychle získává životní lekci ve slepé důvěřivosti, když se omylem nechá zatáhnout do nelegálního obchodu. Krátký švédský snímek na minimální ploše buduje strhující napětí a ležérní setkání dvou kamarádek rychle proměňuje v severskou detektivku.

 

PRASE (r. Jorn Leeuwerink, Nizozemsko, 2022, 8 minut)

Elektrifikace zvířecí říše pomocí zásuvky – tedy nosu jednoho spícího prasete – se rychle zvrhne v nebetyčné plýtvání, kdy zvířata používají elektřinu zbytečně úplně na všechno. Když zdroje začnou docházet, nově vzniklé město okamžitě zachvátí chaos a totální kolaps. Připomíná vám to něco? Tragikomická animovaná bajka shrnuje složitost lidské civilizace a zároveň popisuje jednu z příčin klimatické krize.

 

TAJÍCÍ KRY (r. Evgenia Arbugaeva, Maxim Arbugaev, Velká Británie, Rusko, 2022, 25 minut)

Arktida, širé pláně, malá dřevěná bouda, jeden mořský biolog a 95 000 mrožů. Únava, tlačenice, panika a boj o přežití. V oceánech ubývá ledových ploch, mroži při migraci nemají kde odpočívat a na pevninu připlouvají naprosto vyčerpaní. Mnoho z nich už nedokáže pokračovat dál. Strhující dokumentární snímek nominovaný na Oscara minimalistickým ale extrémně působivým způsobem zachycuje jeden z drtivých dopadů klimatických změn.

 

ZMĚNA (r. Amalie Maria Nielsen, Dánsko, 2022, 18 minut)

Bum. Milo má vztek. Těžko zvládá vyhrocené emocionální situace, žije za zdmi výchovného ústavu pro dívky s problematickým chováním a navíc zrovna prochází tranzicí. Útěchu nachází jen v empatickém ošetřovateli, který situaci chápe a snaží se pomoct, jak může. Správný sestřih, sportovní mikina, drsná hudba - pomoci může každý detail. Stejně tak ale jedna změna může křehký proces hledání vlastní identity okamžitě drsně narušit. Prásk.

Vyjádři se

Související