EN / CZ
You are now reading: Připravujeme: Young & Short 15-19 let
Share:
24. 5. 2024

Připravujeme: Young & Short 15-19 let

Filmy nejen pro své vrstevníky každý rok vybírají mladí lidé ve věkové kategorii 15 – 19 let. Ti svou generaci vystihli pěti vybranými krátkými filmy, které vyberali z toho nejlepšího, co současná evropská krátkometrážní kinematografie pro mládež nabídla. Pásmo Young & Short poté slouží k distribuci do českých kin a škol, kterým nejenže nabídneme kvalitní filmový zážitek, ale také speciálně vytvořený program s lektorskými úvody, diskuzemi, zajímavými hosty nebo workshopy. 

 

YOUNG & SHORT 12-14 LET: KOLOTOČ EMOCÍ

 

Jak se zachovat při zjištění šokující informace na prvním rande? Co předchází nástupu autoritářských režimů? Jaké nástrahy dnes čekají na mladé ženy? Jak obstát v extrémně kompetetivním prostředí a neztratit přitom tvář? A jak přežít fyzické napadení a ještě z něj vyjít jako vítěz? Nejen tyto otázky pokládá pásmo YOUNG & SHORT pro diváky ve věku 15 - 19 let a přináší na ně odpovědi v podobě pěti krátkých filmů z předních evropských festivalů. Animované, dokumentární i hrané snímky se nebojí odvážných témat a zároveň ukazují rozmanitost současných filmových přístupů. Filmy do distribučního pásma vybrali mladí porotci rovněž ve věku 15 až 19 let v rámci první fáze projektu YOUNG & SHORT.

 

PŘES STŘEPY (r. Natálie Durchánková,Česko, 2023, 4 minuty)

Ulice, stromy, lampy. Rána, tupé lupnutí zlomeného žebra, exploze bolesti. Extrémně sugestivní ale decentně animovaný film ukazuje z pohledu oběti zkušenost s drastickým znásilněním. Když už chcete v zoufalství odvrátit zrak, vyprávění se otočí a ukazuje především neskutečnou sílu, která stojí za překonáním takového traumatu. Posilující snímek Natálie Durchánkové byl nominován na Studentského Oscara.

 

NEJKRAJŠÍ KÚT V ŠÍROM SVETE (r. Robert Mihály, Slovensko, 2022, 25 minut)

Co je to fašismus? Reportérka fiktivní televize, původem z Ukrajiny, navštěvuje nejrůznější události, aktéry a veřejné protesty, ve snaze pochopit slovenskou společensko-politickou realitu. Naráží na neschopnost reflektovat vlastní jazyk i historii a zachycuje vyhrocené společenské nálady vedoucí ke vzniku nového autoritářství. Dokumentární esej nastavuje zrcadlo nejen současnému Slovensku, ale i okolním státům, které může brzy postihnout podobný osud.

 

LOSOS (r. Mattis Heurlin, Dánsko, 2023, 23 minut)

V jedné severské michelinské restauraci usilují o naprostou dokonalost každý den. Ale dokonalost nikdy nebyla tak zásadní jako právě dnes u stolu sedmnáct. Jediná chyba a všechno se může zhroutit. O tom se přesvědčí i mladý kuchař, který zrovna teď dostal příležitost, na kterou celou dobu čekal. Vyhrocené lososové drama odkrývá nejen fungování špičkových restaurací, ale i nejběžnějších lidských selhání. Protože mnohdy největší chybou není chyba samotná, ale zoufalá snaha ji zakrýt.

 

NAPIŠ, AŽ DORAZÍŠ DOMŮ (r. Niklas Bauer, Německo, 2022, 11 minut)

Mladá žena uprostřed noci na cestě domů taxíkem. Nevinná konverzace se rychle stáčí k intimnějším tématům a atmosféra postupně houstne. Pár obratných zkratek a auto se brzy kodrcá na odlehlé silnici kdesi na periferii. Co je záměr a co náhoda? Film Napiš, až dorazíš domů je jedním z příspěvků k nekonečné, ale stále velmi aktuální debatě o sexualizovaném násilí.

 

NEJSME V OSMDESÁTKÁCH (r. Marleen Valien, Německo, 2022, 17 minut)

Dva lidé, jedna restaurace, pár předsudků, trochu ryb a hodně chyb. Nervozitu z prvního rande rychle rozptýlí spontánní polibek. Následuje však nečekané přiznání. Mladá dívka se musí rychle rozhodnout, jak na danou situaci zareaguje. Mezitím číšník prosí o recenzi na Yelp. Situace začíná být bytostně nepříjemná úplně pro všechny. Nejnovější snímek úspěšné mladé režisérky Marleen Valien bravurně buduje trapno na hranici únosnosti a zároveň předkládá důležitá témata. Především nás ale nutí se zamyslet, jak bychom v takovém momentě zareagovali my?

Tell us what you think

Related