CZ / EN
Právě čtete: AKCE┃Proč hodnotíme umění?
Sdílet:
30. 6. 2021

AKCE┃Proč hodnotíme umění?

Jaký smysl mají ceny v umění? A blíží se jejich konec? Debata kurátorky a teoretičky umění Evy Skopalové s hudebním publicistou Karlem Veselým.

 

 

Stále větší počet uměleckých soutěží v čele s Cenou Jindřicha Chalupeckého se v posledních letech vzdává možnosti oceňovat jednotlivé umělce a samotní laureáti často individuální ocenění odmítají. Jak se ve světle těchto rozhodnutí a gest mění pohled na umělecké soutěžení? Co vůbec vedlo ke vzniku této konkurenční tradice? Proč většinu cen nadále udělujeme a proč vznikají stále další? A jsou ocenění v některých uměleckých odvětvích potřebnější než v jiných? Nejen o tom budou diskutovat Eva Skopalová, předsedkyně spolku Ceny Věry Jirousové, a Karel Veselý, radní hudební ceny Vinyla. Moderuje Vít Svoboda.

Eva Skopalová

Eva Skopalová je kurátorka a teoretička výtvarného umění. Vystudovala dějiny umění na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a teorii a historii moderního a současného umění na UMPRUM v Praze. Absolvovala také stipendijní pobyty na L‘École des hautes études en sciences sociales v Paříži a na Newyorské univerzitě. Věnuje se metodologii dějin umění, zabývá se především problematikou nelineárního času, jehož perspektivy ohledává skrze výstavy i výtvarnou kritiku. Od letošního roku působí jako předsedkyně Ceny Věry Jirousové, určené jak začínajícím, tak již etablovaným kritičkám a kritikům výtvarného umění.

Karel Veselý

Karel veselý je hudební publicista a autor či spoluautor několika úspěšných publikací. Absolvoval obor anglistika a filozofie na Filozofické fakultě Masarykovy Univerzity a pracoval jako učitel a překladatel. Spolupracuje s Radiem Wave, působí v redakci časopisu Full Moon, píše pro A2, Salon Práva nebo online portály A2larm a Aktualne.cz. Mimo jiné vydal knihu mapující dějiny afroamerické hudební tvorby Hudba ohně, mystifikační román Bomba Funk a podílel se na knihách Planeta Nippon, Kmeny nebo Made in Japan. V loňském roce publikoval společně s Milošem Hrochem knihu Všechny kočky jsou šedé, zabývající se paralelními dějinami populární hudby.

Vyjádři se

Související