EN / CZ
You are now reading: FIlmy Film & Sociologie v distribuci krutón, z.s.
Share:
1. 6. 2024

FIlmy Film & Sociologie v distribuci krutón, z.s.

Do distribuce se vrací vybrané filmy režiséra Pavla Kouteckého (výjimkou je film Olga režiséra Miroslava Janka, tématicky úzce spjatý s filmem Občan Havel) z dílny produkční společnosti Film & Sociologie.

 

__________

 

Od 9. 5. 2024 je možné uvádět opět v kinech filmy Občan Havel, Olga, Hledači pevného bodu, Kde je pravda, O sportovci, Oj to byl boj a Zánik Československa v parlamentu. 

Všechny filmy jsou již nyní k dispozici k objednání v systému DISFILM skrze distribuci krutón, z.s. nebo na emailu program@krutonfilm.cz

 

__________

 

OBČAN HAVEL: Osobnost Václava Havla, kterou film  zachycuje v nejrůznějších situacích – při politických jednáních i ve chvílích, v jakých ho média běžně neprezentují, například když se dokáže rozčílit a nadávat na špatně ušité košile. Jeden z nejnavštěvovanějších českých dokumentů v kinech a držitel ceny Český lev za nejlepší dokumentární film v roce 2008.

OLGA: Nejbližší a nejspolehlivější parťák Václava Havla, kamarádka, která nezkazí žádnou legraci, naopak ji vymýšlí, štědrá hostitelka, vášnivá hráčka a houbařka, milovnice přírody, ostrá glosátorka, statečná a neúnavná disidentka, žena věcná, vždy s nohama na zemi a vždy svá.

HLEDAČI PEVNÉHO BODU: Po dvanáct let sledoval filmový štáb jedinečného režiséra a scénáristy Pavla Kouteckého osudy čtyř mužů, kteří v listopadu 1989 významně zasáhli do veřejného života – hudebníka a politika Michaela Kocába, tehdejšího studentského vůdce Martina Mejstříka, studenta a budoucího herce Krištofa Rímského a politika a bývalého disidenta Jana Rumla. 

KDE JE PRAVDA: Dvojí znárodnění a trojí totalita lemují životy dvou českých Židů, kteří za druhé světové války nalezli nový domov v Chile. Kapitalista a komunista se nacházejí ve fiktivním sporu o pravdivý obraz totality. Ten však leží nad historickou zkušeností jednotlivce, ve společné přípravě chilského uvedení opery „Brundibár“.

O SPORTOVCI: Olympionik s mentálním postižením Bronislav Zemek není květina ve skleníku, ale příklad syrového nespoutaného lidství. Koláž expresivních fotografií Romana Sejkota, které roku 1994 vyhrály cenu World Press Photo, nahlíží do znepokojivě spontánního, groteskně svobodného světa bez masek a společenských bariér.

OJ TO BYL BOJ: Dokumentarista a animátor Pavel Koutecký v hravém experimentálním filmu zachytil Prahu v době kampaně před prvními svobodnými volbami v roce 1990. Dávné politické plakáty nám připomenou atmosféru víry v demokracii a znechucení lety komunistické diktatury.

ZÁNIK ČESKOSLOVENSKA V PARLAMENTU: Film o tom, co se dělo v proslulé budově mezi muzeem a divadlem začátkem devadesátých let. Rozhodnout o zániku státu, byť je jeho konec neodvratný, není snadné. Film zachycuje parlamentní komunitu postavenou před neobvyklý úkol, zachycuje nejistotu křehkých vztahů, pokusy o domluvu i nekomunikaci a podezřívání, taktizování, práci i teatrální výstupy. 

Tell us what you think

Related